MENÜ

Jópofa Bolt - Ahol a fa hatás a nyerő

Egészségügyi előnyök

Csökkenti a vérnyomást

Néhány olyan ételt kell figyelembe venni, amely csökkenti a vérnyomást , különösen, ha fennáll a magas vérnyomás kockázata. A Hibiscus tea izzó kritikákkal teszi ezt a listát. Számos tanulmány megállapította, hogy jelentősen csökkenti a vérnyomást , még olyan betegeknél is, akiknek bizonyos egészségi állapota növeli a magas vérnyomás kockázatát .

Az Arizonai Egyetem 2013-as felülvizsgálata felfedezte, hogy a hibiszkusz teát 10 vagy több országban használják normál hipertóniás kezelésként, jelentett mellékhatások és mellékhatások nélkül - kivéve rendkívül nagy dózisokat. A tanulmány arra késztette ezeket a kutatókat, hogy megállapítsák, hogy „a [hibiszkusz] kivonatai ígéretesek a magas vérnyomás kezelésében”. Rámutattak azonban arra, hogy magas színvonalú vizsgálatokra (a tudományos közösségben „arany standardként” ismert) van szükség ahhoz, hogy a hibiszkusz tea magas kölcsönhatáson alapuló kölcsönhatásait lássák. 

Úgy tűnik, hogy a hibiszkusz csökkentheti a vérnyomást prehipertenzív és enyhén hipertenzív állat- és humán modellekben.

Jelentős figyelemre méltó tény, hogy ezek az eredmények a cukorbetegekre is kiterjednek . Körülbelül négy hét elteltével a többszörös kísérleteket végző kutatók azt találták, hogy a vérnyomást pozitívan befolyásolja a napi hibiszkusz tea fogyasztása. Az egyik tanulmány minden nap három pohár teát említ, mint kiválasztott adagot. 

Egy nigériai tanulmány felfedezte, hogy a hibiszkusz tea hatékonyabb, mint a hidroklorotiazid , egy általános vérnyomáscsökkentő gyógyszer a vérnyomás csökkentésében. A legjelentősebb megállapítás az volt, hogy a hibiszkusz tea, ellentétben a vizsgálati társaival, a hidroklorotiaziddal, nem okozott elektrolit egyensúlyhiányt . 

Támogatja az egészséges koleszterint és triglicerideket

A vérnyomás nem az egyetlen olyan szívbetegség kockázati tényező, amely számára a hibiszkusz tea előnyös. Ez segíthet a diszlipidémiában szenvedő embereknek a koleszterinszint és a magas trigliceridszint kezelésében is .

Ez a két szívbetegség kockázati tényező része a metabolikus szindrómának nevezett nagyobb tünetegyüttesnek , amely szintén a cukorbetegség és a stroke fokozott kockázatára utal. A Phytomedicine- ben megjelent tanulmányban a tudósok hibiszkusz-kivonatok alkalmazását javasolják a metabolikus szindrómában szenvedő betegek koleszterin- és trigliceridszintjének természetes csökkentésére .

A vérnyomáshoz hasonlóan a hibiszkusz tea képes csökkenteni a magas „vérzsírszintet” a cukorbetegségben szenvedőkre is. Egy 2009-es tanulmány szerint a cukorbetegek naponta kétszer fogyasztottak hibiszkusz teát egy hónapon keresztül, és a HDL („jó”) koleszterin jelentős növekedését, valamint az általános koleszterin, az LDL („rossz”) koleszterin és a trigliceridek számának csökkenését állapították meg. 

Megakadályozza az oxidatív stresszt

A legtöbb egészséges teához hasonlóan a hibiszkusz is tele van antioxidánsokkal, amelyek leküzdik a rossz étrend és a veszélyes vegyi anyagok állandó kitettsége által okozott szabadgyökök okozta károkat . Ezek főleg a növény antocianinjaiban találhatók meg, ezek a természetes pigmentek adják ennek a virágnak a vörös színét, amint azt a patkány modellek mutatják. 

Egy kis humán kutatás során kiderült, hogy a hibiszkusz teával történő kiegészítés növeli az antioxidáns terhelést a véráramban és csökkenti a vegyületek számát, amelyek hozzájárulhatnak a sejteket károsító oxidatív stresszhez. Mivel az alanyokban magas volt a hippurinsav mennyisége , a tanulmány következtetése arra enged következtetni, hogy a hibiszkusz polifenoljait (antioxidánsait) a bél mikrobiomjának jelentősen átalakítania kellett . 

Ígéretet mutat bizonyos rákok elleni küzdelemben

Valószínűleg, legalábbis részben a hibiszkusz teában található antioxidánsoknak köszönhetően, néhány bevezető rákkutatás tárgyát képezte. Míg a legtöbb természetes rákkezelési kutatáshoz hasonlóan ez az ötlet is gyerekcipőben jár, vannak bizonyítékok a hibiszkusz tea rákellenes hatásának alátámasztására.

Egy laboratóriumban a hibiszkusz kivonatok apoptózist (sejthalált) okoznak a leukémia sejtekben. Bár a mögöttes mechanizmusok még nem tisztázottak, ez ígéretes lépés lehet a leukémia elleni küzdelemben, amely a jelenleg daganatos gyermekek és serdülők körülbelül negyedét érinti.

Ugyanezek az eredmények akkor jelennek meg, amikor nyolc különböző típusú gyomor karcinóma sejtet érintenek hibiszkusz tea kivonattal - derül ki a tajvani Chung Shan Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Biotechnológiai Intézetében végzett kutatásból.

Csökkenti az elhízást és a kapcsolódó kockázatokat

Tegyen egy kis vörös hibiszkusz teát az üveg vörösbor mellé, ha olyan italt keres, amely segít csökkenteni az elhízás kockázatát. Míg ezek az antioxidánsok a sejtjeinek védelmében dolgoznak, a hibiszkuszban található és más vegyületek ösztönözhetik a súlycsökkenést és minimalizálhatják az egyéb kapcsolódó kockázatokat, amint azt a patkányok kutatásai kimutatták. 

Emberi és állatkísérletek összefüggést találtak a hibiszkusz tea és a fokozott anyagcsere között. A hibiszkusz kivonat még gátolhatja, hogy felszívjon annyi keményítőt és szacharózt, mint egy tipikus étkezés során. 

A hibiszkusz tea napi legalább egyszeri fogyasztása szintén hozzájárulhat az inzulinrezisztencia elleni küzdelemhez , amely a prediabétesz és más egyéb állapotok közös markere . Valójában még az egészséges vércukorszint fenntartásában is segíthet a cukorbetegeknél, ami azt jelenti, hogy segíthet csökkenteni a metabolikus szindróma klaszterének minden tünetét. 

Az elhízáshoz (és az étrendhez) kapcsolódó másik betegség az alkoholmentes zsírmájbetegség (NAFLD). Ezt a betegséget az extra zsírsejtek felhalmozódásaként határozzák meg a májban, amelyeket nem alkoholfogyasztás okoz. Közismert okai NAFLD tartoznak az elhízás , rossz étkezési szokások, a cukorbetegség és dyslipidaemia.

Állatokon és embereken egyaránt a vizsgálatok kimutatták, hogy a hibiszkusz tea a máj számára előnyös, mivel csökkenti ennek a zsíros felhalmozódásnak a kockázatát, amely potenciálisan cirrhosishoz, májrákhoz vagy májelégtelenséghez vezethet, ha nem kezelik.

Természetes antidepresszáns

Ha depresszióban szenved, vagy fennáll a veszélye a depresszióra, érdemes megfontolnia a hibiszkusz tea kipróbálását, mint az egyik természetes módszert a depresszió e néha legyengítő jeleinek , például a fáradtságnak, a kilátástalanság érzésének, a hobbik iránti érdeklődés elvesztésének és egyéb problémák leküzdésére .

Ez is egy teljesen új vizsgálati terület, de a depressziós tünetek javulását vizsgáló állatkísérletek azt találták, hogy a hibiszkusz virágoknak vannak specifikus bioflavonoidjai , amelyek segíthetnek a depresszió egyik természetes gyógymódjában .

Lehetséges staph-fertőzés orvoslása

A hibiszkusz legalább egy típusa szintén antibakteriális hatást mutat. Legalább egy laboratóriumi vizsgálat azt találta, hogy a Hibiscus rosa sinensis kivonatai , egy kevésbé gyakori, de még mindig hasznos hibiszkusz növény, amelyet néha tea készítéséhez használnak, komoly MRSA-pusztító potenciállal bírhatnak. 

Az MRSA egy olyan baktérium, amely évente több mint 90 000 staph fertőzést okoz az Egyesült Államokban. A staph-fertőzés megelőzése és kezelése létfontosságú, mivel olyan súlyos problémákhoz kapcsolódnak, mint a tályogok, a szepszis és a tüdőgyulladás. 

Megakadályozhatja a veseköveket

Mivel vizelethajtóként működik, a hibiszkusz tea megfordította a fejüket a vese és a húgyúti rendszerek egészségét tanulmányozó személyeknél is. Az első állatkísérletek azt sugallják, hogy a hibiszkusz tea az úgynevezett „urolithiatikus tulajdonság” néven ismert, vagyis csökkentheti a vesekövet képző vegyületek előfordulását . 

Mi a hibiszkusz tea?

A teához különféle típusú hibiszkuszokat használnak, de a leggyakoribb a Hibiscus sabdariffa L. faj. Ezek a virágok mélyvörös színűek. Vannak, akik a Hibiscus rosa sinensis-t is használják , erre sokan gondolnak, amikor meghallják a „hibiszkuszt”, egy széles sziromú virágot, amely többféle színben kapható.

A hagyományos hibiszkusz teát a hibiszkusz növény szárított részeiből, leggyakrabban a csészéből vagy a növény tényleges virágrésze körüli védőrétegből készítik.

Nyolc uncia pohár hibiszkusz tea nem tartalmaz kalóriát és néhány nyom ásványi anyagot (az édesítőszerek hozzáadása előtt), de nem tartalmaz jelentős mennyiségű tápanyagot ahhoz, hogy átlépje a napi 1 százalékos küszöböt. ( 26 ) Észak-Afrikában és Délkelet-Ázsiában, ahol az ital származik, mind melegen, mind hidegen szolgálják fel. A hibiszkusz tea jól párosul a nyers mézzel, mint természetes édesítőszer.

Kockázatok és lehetséges mellékhatások

Van néhány kisebb mellékhatás és kockázat, amelyet figyelembe kell venni a hibiszkusz tea fogyasztása során.

A hibiszkusz tea rendkívül nagy adagokban mérgező a májra. A toxicitás olyan nagy dózisoknál volt tapasztalható, hogy valószínűleg nehéz lenne ennyit fogyasztani tea formájában. A legtöbb forrás naponta három-négy nyolc uncia pohár hibiszkusz teát ajánl, ami ésszerű mennyiségnek tűnik a káros hatások elkerülése érdekében.

Nagy aggodalomra ad okot a hibiszkusz tea terhes nőkre gyakorolt ​​lehetséges hatása. A terhes nők soha ne igyanak hibiszkusz teát és ne vegyenek hibiszkusz termékeket, mivel ez „emmenagóg hatást” okozhat. Ez azt jelenti, hogy menstruációt indukálhat.

Bár ez potenciálisan hasznos lehet a szabálytalan menstruációval rendelkező nők számára - bár ezt még soha nem vizsgálták -, ez azt is jelenti, hogy a hibiszkusz teát fogyasztó terhes nők koraszülést tapasztalhatnak. Általában nem ismert, hogy a hibiszkusz tea biztonságos-e az ápoló anyák számára, akiknek szintén kerülniük kell az ivást, amíg abbahagyják az ápolást.

Történelem

Világszerte a hibiszkusz tea évszázadok óta sok kultúra kedvence. Bár népszerűsége egyre növekszik az Egyesült Államokban, mivel több kutatás alátámasztja a hibiszkusz tea egészségre gyakorolt ​​előnyeit, Mexikóban, Közép-Amerikában, Dél-Amerika egyes részein és a Karib-térségben nagyon népszerű.

Panamában a hibiszkuszból saril- vagy sóska-teát, gyömbérrel , fahéjjal, szegfűszeggel , cukorral és szerecsendióval ízesített ünnepi italt készítenek . Az egyiptomiak és a szudániak hagyományosan hibiszkusz teát isznak az esküvői ünnepségeken. A hibiszkusz tea egyik változata, a Bissap „szenegáli nemzeti ital” néven ismert.

Ez számos európai teaszekrény népszerű kiegészítése is, bár Európában gyakoribb, hogy a hibiszkuszt a vegyes gyógyteák egyik összetevőjeként találják meg.

Sok ország a hibiszkusz teát használja a hagyományos gyakorlatok során különféle betegségek kezelésére. A hagyományos kínai orvoslásban a hibiszkusz leveleket a herpes zoster , más néven övsömör vagy bárányhimlő megismétlődésének helyi kezelésére használják .

Az „ Ehető és gyógyvirágok ” című könyvben Margaret Roberts szerző még azt is javasolja, hogy a mézzel édesített hibiszkusz tea kiválóan alkalmazható másnaposság ellen.

Asztali nézet